Uusia pentuja

Heinäkuun loppupuolella näytti jo hetken siltä, että Kissatalo hiljenee vallan tyystin. Elokuun koittaessa kissoja alkoi kuitenkin tulemaan, lähes sananmukaisesti ovista ja ikkunoista. Vaikka Olivian, Vapun kuten myös Violan pennut ovat matkanneet jo uusiin koteihin, on talolle tullut jo uusia katraita.

Muutama viikko taaksepäin noudimme Hauholta tilanpuutteen vuoksi emän kahden pennun kanssa. Pennut osoittautuivat kuitenkin molemmat vakavasti rakennevaurioisiksi – mahdollisesti emän nuoruuden vuoksi – ja ne jouduttiin lopettamaan. Kissojen lopettaminen on aina kurjaa puuhaa mutta välttämätöntä tietyissä tilanteissa. Jokainen kissatalon vakkari, niin lapset kuin aikuisetkin, purkaakin suruaan varmasti jollain tavalla. Vaikka sitten kirjoittamalla kirjeen pennuilta emolle kissojen taivaasta.

Kirje pennuilta emolle (Miisa 10v)

Kirje pennuilta emolle (Miisa 10v)

Kuluneella viikolla loppupuolella yhdistykselle tuli soitto pienenpienistä (vielä siinä vaiheessa silmät kiinni olevista) pennuista, joiden emää ei ollut näkynyt enää päivään tai kahteen. Yksi pennuista oli ennättänyt jo kuolla mutta kolme saatiin talteen ja vierihoitoon.

Pienin orpopennuista 30.8.2009

Pienin orpopennuista 30.8.2009

Orpopentujen hoitaminen on rankkaa puuhaa – pennut tarvitsevat korviketta useita kertoja päivässä, kunnosta riippuen alkuaikoina jopa parin tunnin välein. Vastasyntyneitä voidaan ruokkia esimerkiksi pipetillä, kun taas pariviikkoiset osaavat jo käyttää tuttipulloakin, kuten oheisesta tyylinnäytteestä nähdään.

Ruokkimisen lisäksi pentuja on myös pissatettava – vastasyntyneet pennut eivät osaa itse ulostaa ja virtsata, vaan emo houkuttelee kissanpentua toimittamaan tarpeensa nuolemalla tämän peräpäätä. Orpopennuilla pissatus voidaan tehdä esimerkiksi lämpimään veteen kastetun pumpulipallon avulla.

Myös aikuisia kissoja on tullut kissatalolle runsain joukoin. Syksy näyttääkin taas olevan ovella, mikä näkyy valitettavasti myös kodittomien kissojen määrässä. Tärkeää olisikin muistaa aina leikkauttaa kissat ajoissa ja ilmoittaa eläinsuojeluyhdistyksille emoista ja pentueista, jotka eivät näytä kuuluvan kenellekään. Näin saataisiin ei-toivottujen pentueiden määrää toivottavasti alenemaan ja pennut totutettua ihmisiin ennen kuin ne ovat päässeet villiintymään.

Mainokset

2 thoughts on “Uusia pentuja

 1. Montako kertaa vuorokaudessa pitää pentu pissattaa, ellei emo tee sitä.

  Kaikissa kirjoituksissa, niin tässäkin, mainitaan että pitää pissattaa, mutta kuinka usein jää mainitsematta

  • Koska pennut nukkuvat aika suuren osan vuorokaudesta, on pissatus hyvä ajoittaa ruokinnan yhteyteen. Yhdistyksen hoivissa olevat orpopennut pissatetaan aina ruokinnan jälkeen ja tämä rytmi on hyväksi havaittu. Jokaisen ruokinnan jälkeistä pissatusta suositellaan myös useissa kissanhoito-oppaissa. Ruokintakertojen määrä vuorokaudessa riippuu orpopennun iästä. Esimerkiksi Oropharma Pet Milk -valmisteen käyttöohjeissa suositellaan seuraavaa ruokintatempoa:

   ikä: 1-2 päivää / 12 ruokintakertaa vuorokaudessa
   ikä: 3-7 päivää / 8 ruokintakertaa vuorokaudessa
   ikä: 8-16 päivää / 6 ruokintakertaa vuorokaudessa
   ikä: > 16 päivää / 4 ruokintakertaa vuorokaudessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s